Kočnerovy kauzy: Jak tahal za nitky Slovenska

Podnikatele Mariana Kočnera poslal soud v Pezinku nepravomocně na 19 let za mříže. Ne však ve vysoce medializovaném případu vraždy novináře Jána Kuciaka, nýbrž kvůli podvodu se směnkami, jehož předehra započala ještě v 90. letech minulého století. Marian Kočner totiž zanechal svou stopu v několika případech, které mnohdy hýbaly celým Slovenskem. Investigace.cz proto přináší přehled nejdůležitějších kauz, s nimiž je Kočner spojován.

Jméno šestapadesátiletého podnikatele z Ružomberoku se objevuje napříč významnými kauzami Slovenska už od 90. let. Přes pokus převzít největší slovenskou televizní stanici, po instalaci kamer v kanceláři slovenského generálního prokurátora a ukrývání materiálu kompromitujícího  nejvyšší špičky slovenské politiky, až po obžalobu z vraždy Jána Kuciaka.

Připravili jsme pro vás přehledný souhrn nejdůležitějších kauz, v nichž se na Slovensku kontroverzní podnikatel objevil.

Podrobný profil jednotlivých kauz a osob otevřete kliknutím na aktivní text.

Od 90. let si Kočner vybudoval síť kontaktů mezi prokurátory, policisty, členy rozvědky i ministry. Každou schůzku s těmito lidmi si nahrával a na všechny měl kompromitující materiály. I proto zřejmě nesmazal nahrávky z kauzy Gorila a díky tomu vešla ve známost jeho těsná vazba s někdejším šéfem slovenské prokuratury Dobroslavem Trnkou. Trnkův nástupce ve vedení generální prokuratury Jaromír Čižnár ale takovou „spolupráci“ s Kočnerem odmítl. Jak minulý týden informovala mluvčí prokuratury, Kočner ho alespoň nechal sledovat.

Kočnerova taktika nahrávat každičký rozhovor se nicméně obrátila proti němu samotnému. Stalo se tak ve chvíli, kdy v rámci vyšetřování vraždy investigativního novináře nechtěně poskytl kriminalistům velké množství kompromitujícího materiálu na sebe samého. V posledních měsících se tak hromadí důkazy o tom, kam až sahal Kočnerův vliv minimálně od poloviny 90. let.

O Kočnerovu činnost měly úřady evidentní zájem už několik let. Jeho jméno se objevilo i na tzv. „mafiánských seznamech“, neboli interním policejním dokumentu, jenž v roce 2011 unikl na veřejnost, a v němž mimo jiné figurovala jména osob podezřelých z vazeb na organizovaný zločin.

Seznam profilů v článku

Kauzy

Osoby

Kliknutím zobrazíte profil osoby

 

 

 

Autor článku: Marek Martinovský
Autorka grafiky: Lenka Matoušková
Autor ilustračních fotografií: Branislav Wáclav / Aktuality.sk

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.