Diskuze Mariana Kočnera s Dobroslavem Trnkou z roku 2014 se týkala korupčního skandálu, jenž propukl po uniknutí údajných přepisů utajené policejní nahrávky z jednoho bratislavského bytu. Aféra dokazovala, že vysoce postavení slovenští politici se stýkali s Jaroslavem Haščákem ze společnosti Penta Investments ve zmíněném bytě, kde jednali o přednostním získání veřejných zakázek a privatizaci majetku. Kauza se proslavila pod názvem Gorila, což bylo policejní krycí jméno této operace.

Únik záznamů o propojení vrcholných politiků s vysoce postaveným manažerem soukromé společnosti vyvolal ve slovenských městech vlnu protestů. 

Mezi politickými špičkami, které do bytu zavítaly, byl také bývalý předseda vlády a šéf strany SMER-SD Robert Fico. Jeho věta z nahrávky “dal bych si obyčejnou kolu” přitom na Slovensku zlidověla. Pár týdnů po úniku přepisů nahrávek Fico dovedl svou stranu k volebnímu vítězství. Veřejnost tehdy zaujala skutečnost, že až přehnaně nápadně v průběhu oslav vítězství popíjel právě tento slazený nápoj.

Generální prokurátor z doby, kdy měla nahrávka vzniknout, Dobroslav Trnka tvrdil, že pravost přepisů nahrávky nelze ověřit. Existenci nahrávky taktéž důrazně popřela Penta Investments i zainteresovaní vládní představitelé. V té době nebylo známo, zda nahrávka k přepisům skutečně existuje. 

Data, která OCCRP získala z vyšetřování vraždy Jána Kuciaka, však poprvé dokazují, že šlo nejen o autentický přepis audiozáznamu, ale že sám Kočner původní nahrávkou disponoval – a dokonce si ji schoval u Trnky. Z uniklé nahrávky mezi Kočnerem a Trnkou také vyplývá, že Trnka plánoval skrze uniklý záznam Gorily vydírat Haščáka. Tím však zjevně Kočnera velmi rozhněval: Haščák měl totiž Kočnerovi zaplatit za to, že se nic takového nemůže stát.

Během policejní prohlídky Kočnerovy vily kvůli vraždě Jána Kuciaka vyšetřovatelé nalezli audiozáznam Gorila na USB disku. Takto se poprvé našly hmatatelné důkazy, že nahrávka z operace Gorila skutečně existuje.

zpět na hlavní článek