Ukrajinské investigativní novináře podezřívají ze špionáže. Kvůli tomu, že žádali o informace

Ukrajinské ministerstvo vnitra minulý týden rozhodlo, že spustí vyšetřování tamního respektovaného investigativního centra Slidstvo.info v souvislosti s údajnou špionáží. Tu měli investigativní novináři prý vést proti bývalé velvyslankyni Spojených států na Ukrajině Marii Jovanovič. Ministerskému rozhodnutí o vyšetřování předcházely žádosti o informace adresované poslancům, úředníkům a ministrovi vnitra ze strany Slidstva. Podle sítě mezinárodních investigativních novinářů OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), jehož je Slidstvo i investigace.cz členem, ohrožuje ministerstvo právo médií na svobodný přístup k informacím, jejž garantuje ukrajinská ústava.

Investigativní centrum Slidstvo rozeslalo v prosinci 2019 celkem 14 žádostí o informace ukrajinským vysokým úředníkům, politikům a státním institucím. Účelem „infožádostí“, jak se těmto žádostem, regulovaným speciálním zákonem, přezdívá v novinářské hantýrce, bylo získat vhled do americko-ukrajinských vztahů. K adresátům patřili i ministr vnitra Arsen Avakov a poslanec ukrajinského parlamentu Oleksandr Dubynskyj.

Poslanec Oleksandr Dubynskyj. Zdroj: president.gov.ua

Právě poslanec Dubynskyj letos v lednu podal na Slidstvo trestní oznámení. „Infožádost“ měla být podle něj důkazem, že investigativní médium provádělo na Ukrajině špionáž, včetně údajně nelegálního špehování Marie Jovanovič. Ta zastávala pozici americké velvyslankyně v Kyjevě od srpna 2016 do května 2019, kdy byla spěšně odvolána na žádost prezidenta Donalda Trumpa (zveřejnění kontroverzního telefonátu mezi Trumpem a ukrajinským prezidentem Zelenským z července 2019 odstartoval pozdější impeachment amerického prezidenta, v jehož rámci Jovanovičová opakovaně vypovídala před Kongresem a jeho výbory – pozn. red.).

V úterý 3. března ministerstvo vnitra oznámilo, že trestní oznámení poslance Nejvyšší rady Dubynského přijalo, a na jeho základě se rozhodlo zahrnout Slidstvo do již probíhajícího vyšetřování, jenž by mělo rozkrýt údajné slídění okolo Jovanovičové.

Podle ministerstva se novináři Slidstva mohli dopustit porušení paragrafu 163 ukrajinského trestního zákoníku, který definuje narušení soukromí poštovní, telefonické, elektronické a jiné komunikace. Novinářům kromě domovních prohlídek redakce a zabavení citlivých materiálů hrozí i trest odnětí svobody od tří do sedmi let.

Nesestřelitelní

„Zaprvé si řekněme, kdo je poslanec Dubynskyj a kdo řídí ministerstvo vnitra,“ říká pro investigaci.cz David Stulík, analytik Bezpečnostního centra nevládní organizace Evropské hodnoty. „Poslanec Dubynskyj je obecně považován za ‚hlásnou troubu‘ oligarchy Kolomojského (Ihor Kolomojskyj, bývalý gubernátor Dněpropetrovské oblasti, patří ke spoluzakladatelům a vlastníkům finanční skupiny Privat. Vloni ho časopis Forbes zařadil na třetí místo v žebříčku nejmocnějších lidí na Ukrajině – pozn. red.). Ministerstvo vnitra řídí vlivný a téměř ‚nesestřelitelný‘ ministr a podnikatel Avakov.“

Arsen Avakov, ministr vnitra Ukrajiny. Autor: Viktor Alexejev, CC BY-SA 3.0

„Avakov a Kolomojskyj mají mnoho společného: oba jsou aktéry řady významných korupčních skandálů a vyšetřování, o kterých dělalo reportáže i Slidstvo,“ dodává Stulík, který působil na Ukrajině více než deset let jako tiskový mluvčí Delegace EU.

„Když poslanec Dubynskyj v lednu oznámil, že by chtěl, aby se naše žádost o informace stala předmětem vyšetřování, mysleli jsme si, že to jsou jen pomatené řeči. Když ale o měsíc později naši žádost o informace policii opravdu předal a ta ji zahrnula do oficiálního vyšetřování, byli jsme v šoku. Nemyslím si ale, že by pravým důvodem chování Dubynského byla naše žádost o informace,“ popsala investigaci.cz záležitost šéfredaktorka Slidstva Anna Babinec.

Anna Babinec. Zdroj: web International Women´s Media Foundation

Zastrašit a umlčet

„Rozhodnutí je absolutně nepodložené a z právního pohledu nedává vůbec smysl. Je to přímý útok na svobodu tisku a hrubý pokus o zastrašení a umlčení nezávislého média – nehledě na zjevné snahy o zasahování do novinařiny ve veřejném zájmu,“ tvrdí Drew Sullivan, spoluzakladatel a ředitel OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), mezinárodní sítě investigativních novinářů, jejímž členem je i Slidstvo. „OCCRP naléhá na ministerstvo vnitra, aby okamžitě zrušilo vyšetřování a právní obtěžování Slidstva,“ dodal Sullivan.

Stejný názor zastává i někdejší vysoce postavený úředník Evropské unie David Stulík. „Jde o jednoznačný nátlak na novináře a pokus je zastrašit. To se ale nicméně nepovede: jak znám novináře a novinářky ze Slidstva, budou dál pokračovat ve své dosavadní práci. Tyto snahy jim ale maximálně znepříjemňují život a zabírají drahocenný čas, který by mohli věnovat podobným korupčním kauzám a korupčníkům,“ říká český expert na Ukrajinu.

Anna Babinec, šéfredaktorka Slidstva, naznačuje, že aktivita poslance Dubynského mohla být jen zástěrkou pro vyšší hru: „Slidstvo dlouhodobě kritizuje práci ukrajinské policie. Vyšetřujeme zločiny, které policisté spáchali, nevyřešené vraždy, korupci v policejním sboru. Jsme pro ukrajinskou policii jednoduše trnem v oku. Skutečnou příčinu jejich chování (rozhodnutí ministerstva vnitra o spuštění vyšetřování Slidstva – pozn. red.) vidíme v tom, že se nás snaží vystresovat a zastrašit, abychom nemohli pokračovat ve své každodenní práci.“

„Podobné snahy umlčet, zastrašit a znechutit investigativní novináře a antikorupční aktivisty byly na Ukrajině vždy. Jen se pokaždé obávám, aby tito lidé, na které se investigativní novináři zaměřují, nepřekročili ‚červenou čáru‘ a nesáhli po jiných než právních nástrojích. Proto je pokaždé nutné brát tento jejich nátlak velice vážně. Mezinárodní společenství by jim mělo pokaždé dát jasně najevo, že jsou zde jisté hranice a že existuje právní rámec, ve kterém se musí pohybovat,“ uzavírá David Stulík.

Redakce Slidstva. Zdroj: slidstvo.info

Slidstvo obdrželo v roce 2017 prestižní mezinárodní ocenění Investigative Reporters and Editors Medal for Investigative Reporting. Šéfredaktorka Slidstva Anna Babinec je regionální editorkou OCCRP a držitelkou mnoha profesních ocenění včetně ceny Odvaha v žurnalistice, udělované organizací International Women’s Media Foundation.

Autor článku: Jakub Šimák, OCCRP
Autor úvodní fotografie: Harm Joris ten Napel